outdoor furniture material guide

Как да изберем най-добрия материал за мебели за открито

Кои са най-важните фактори, които трябва да имате предвид при закупуването на мебели за открито? За да проектирате пространство, което усещате като свой дом, стилът е важен, тъй като отразява аспекти от вашата личност. Комфортът също е от решаващо значение, както и устойчивостта на всяка една мебел. Материалът за мебелите за открито е характеристиката, която свързва всички тези фактори.

Ако се чудите кой е най-добрият материал за градински мебели, препоръчваме ви да разгледате редица фактори, включително атмосферните условия, почистването и поддръжката, както и достъпността. Ще трябва да помислите за най-добрия материал за външни мебели, който е водоустойчив и здрав, в зависимост от мястото, където ги поставяте, и от сезонните метеорологични условия.

Може да разделим всички декоративни елементи, необходими за създаването на многофункционално външно пространство, на две категории: мебели и аксесоари. Основните мебели, от които ще се нуждаете, са маси, столове (или комплекти градински мебели), градинска мека мебел или шезлонги, както и аксесоари като чадъри, възглавници или опции за съхранение.

 

Устойчиви на атмосферни влияния градински мебели: ръководство за избор на най-добрия материал

Сезон след сезон, устойчивите на атмосферни влияния мебели за открито поддържат външния си вид и здравина. Ако живеете в район с висока влажност и много дъжд, например, ще се нуждаете от водоустойчиви дворни мебели. Това е така, защото влиянието на влагата може да причини изгниване и влошаване на вашите дървени мебели, което е основен проблем, който не само съсипва любимите ви мебели за открито, но и представлява риск за здравето. Ако живеете във влажна зона, но все пак предпочитате дървени мебели, изборът на обработена твърда дървесина за вашите мебели за двора може да е добър вариант.

В зависимост от избрания от вас материал за мебели за открито, влажността също може да предизвика ръжда и корозия, както и изкривяване (промяна във формата) на мебелите. Прахово боядисаната стомана, например, е устойчив на висока влажност материал за мебели за открито.

Ако не сте сигурни какви градински мебели да поръчате, защото живеете в горещ климат, заложете на всесезонни мебели за открито, устойчиви на UV лъчи. Излагането на слънце за продължителен период от време може да доведе до избледняване на мебелите, напукване или увеличена чупливост. За да избегнете такъв сценарий, изберете мебели от синтетичен ратан, тъй като това е една от най-чудесните опции за дворни мебели, подходящи за всички сезони.

Някои материали за мебели, от друга страна, могат да издържат на слънцето, но са неудобни поради прегряване (например металните мебели). Ако не искате да докосвате горещи метални мебели през летните жеги, дворните мебели от обработена твърда дървесина могат да бъдат по-добър вариант. Нека не забравяме за ветровитите условия; уверете се, че всесезонните мебели за вашия двор са достатъчно тежки, за да издържат на атмосферните влияния, като същевременно остават стабилни.

 

Какви градински мебели са най-издръжливи?

Металът е, без съмнение, най-издръжливият материал за мебели за двора. Благодарение на силата си, той може да издържи на повечето метеорологични условия и да се използва за създаване на иновативни дизайни на мебели. Металът също може лесно да се комбинира с други материали (като дърво или стъкло), за да се създаде елегантен вид.

Дървото е друг чудесен вариант за устойчиви мебели за вътрешен двор. Вашите мебели за открито имат различни изисквания за поддръжка в зависимост от вида на дървото. Акациевото дърво, например, е популярен избор, но то не издържа на атмосферните влияния, както и мебелите от тик.

Пластмасовите градински мебели може и да не са подходящи за всеки естетически вкус, но определено отговарят на въпроса кои градински мебели издържат най-дълго. Пластмасата предлага също много гъвкавост в дизайна, тъй като може да бъде изработена във всякаква форма, размери или цвят. Нека разгледаме по-отблизо предимствата и недостатъците на всеки от тези прекрасни материали за градински мебели.

 

Винаги актуални мебели за двора от ракита и ратан

Препоръчваме ви мебели от синтетичен ратан за градината, които са изключително устойчиви на атмосферни влияния, лесни за почистване и природосъобразни. В сравнение с естествените ракита и ратан, синтетичната форма на този материал за открито е проектирана да устои на различни метеорологични условия, като същевременно е супер лесна за поддръжка и изглежда добре в естествена среда. Всесезонните мебели от ратан/ракита, които са изработени от синтетична полиетиленова смола, не само изглеждат страхотно, но и предлагат много ползи. Можете, например, да съхранявате този тип мебели от синтетичен ратан на слънце или при влажни условия, без да се страхувате, че ще пострадат.

Подобно, подходящата за всеки сезон ратанова ракита е устойчива на избледняване, лесна за почистване и лека, което е идеално, ако живеете някъде, където няма много вятър. Подходящата за всеки сезон ратанова ракита е най-добрият материал за градински дивани или лаундж комплекти, както и стилни аксесоари за открито, като симпатични фенери или кошници, поради естествения си тъкан вид и цвят.

*Грижа и поддръжка: Почиствайте с прахосмукачка вашите градински мебели от ратанова ракита на регулярна основа с помощта на приставка четка за отстраняване на прах от цепнатините, и ги обтривайте с лек сапун на маслена основа.

wicker and rattan garden furniture

 

Изискани дървени градински мебели

Не можем да не се влюбим в дървените мебели за двор. Признати за своята непреходна красота, дървените градински мебели са популярни в градините навсякъде. Дървените градински мебели се нуждаят от определени грижи, ако искате да се наслаждавате на тях години наред. Идеалната дървесина за мебели за открито е тази, която може да издържи на въздействието на слънцето и дъжда.

Популярни са иглолистните дървесни видове като бор и кедър, но те трябва да са обработени под налягане и да се поддържат редовно. От друга страна, твърдата дървесина е по-подходяща за вашите шезлонги или мебелни комплекти за открито, например. Благодарение на високото си съдържание на натурално масло, което го прави водоустойчив, тикът е сред най-добрите избори. Когато не се използват, препоръчваме да предпазвате градинските мебели от дъжд или слънце, като ги съхранявате или използвате покривала за градински мебели, независимо от вида на дървото, за да сте сигурни, че те ще изглеждат като нови дълго време.

*Грижа и поддръжка: За да предпазите дървените градински мебели от атмосферните влияния, трябва само редовно да нанасяте лек слой масло или восък и да ги почиствате със сапунена вода.

wooder garden furniture

 

Металните мебели за двора ли са най-добрият избор?

Металните дворни мебели са изключително трайни и могат да се използват година след година. Някои метали са по-добри за външни мебели от други, в зависимост от климата и обичайната ви употреба. Прахово боядисаната неръждаема стомана, например, е по-устойчива на ултравиолетово лъчение от желязото. Но ако живеете във ветровит район и искате да създадете атмосфера на уютно кафене в градината си, един здрав бистро комплект от ковано желязо може да бъде идеален.

Металът е чудесен избор за устойчиви  дворни мебели, но има някои недостатъци. Ще трябва да помислите и за идеалното тегло на външните си мебели, които не трябва да бъдат твърде тежки (ако са изработени от ковано желязо, например). За да избегнете това, лекият алуминий може да бъде най-подходящият материал за избор. Други метали, като неръждаемата стомана, са устойчиви на корозия и ръжда; този материал може да бъде отговорът на въпроса кои външни мебели са на издръжливите.

*Грижа и поддръжка: Ако изберете метални градински мебели, всичко, което трябва да правите, за да ги поддържате чисти, е да ги забърсвате редовно с вода и мек сапун.

metal garden furniture

 

Пластмасови градински мебели: изглеждащи чисто нови, сезон след сезон

Популярността на пластмасовите  за градината нараства, и има причина за това. Този материал за външни мебели е изработен предимно от полиетилен (PE), който е едновременно здрав и лек. Тъй като материалът позволява да експериментирате с естетическите си подходи, можете да създадете широка гама от декори на открито – от модерни до бохо.

Пластмасовите мебели за открито са устойчиви на износване и топлина, така че не е необходимо да правите нищо, за да ги предпазите. Ако изберете стифиращи пластмасови столове, например, можете да ги прибирате, когато не се използват или във ветровити дни.

*Грижа и поддръжка: Едно бързо избърсване със сапунена вода от време на време ще поддържа пластмасовите ви градински мебели нови за дълго време.

plastic garden furniture