Как да изберем трапезна маса

Вашата трапезна маса е сърцето на трапезарията, така че изборът ѝ определено трябва да се направи внимателно. Затова ако се питате как да изберете трапезна маса, помислете за предназначението ѝ.

Тук изживявате вашите магични моменти – уютни вечери със семейството, работни срещи, планиране на следващата ваканция или събирания с приятели. Функционалността е от съществено значение, когато избирате формата на вашата трапезна маса, която трябва да ви осигури комфортно място за работа за идващите години.

Една трапезна маса може да бъде солидна инвестиция. В това ръководство за закупуване ще откриете повече информация за това как да изберете материала на вашата трапезна маса. За да сте сигурни, че тя ще подхожда на вашия стил, последвайте нашите съвети как да изберете цвета на трапезната маса.  

 

Правилният размер

Размерът е от съществено значение, когато обмисляте как да изберете правилната трапезна маса за вашето пространство. Обърнете внимание на това какво трябва да предложи вашето пространство, за да създадете балансирана трапезария. Една масивна трапезна маса може да направи вашето пространство да изглежда претрупано, докато прекалено малката просто не е практична. 

За да знаете как да изберете размера на вашата трапезна маса, трябва да сте наясно със спецификите на вашето пространство. Уверете се, че масата ще пасне на вашата трапезария, оставяйки пространство за движение наоколо. Стандартът е да разполагате със 100 см около всяко място за сядане за отворен дизайн. Използвайте следния указател за размери, за да откриете вашата маса, кръгла или правоъгълна:

  • Диаметър от 120 см е подходящ за 4-ма души. 
  • Диаметър от 150 см до 180 см е перфектен за 6-ма души.
  • Диаметър от 240 см предлага много пространство за 8 души.

Препоръчваме ви да отделите време за визуализиране на желаната маса във вашето пространство. Използвайте хартиено тиксо или други мебели, за да оградите мястото, необходимо за вашия трапезен комплект. Вижте как би изглеждала като размери и направете всички необходими измервания. Ако работите с ограничено пространство, помислете да вземете по-малка, но разтегателна маса. Формата ѝ също е от съществено значение, така че нека да разгледаме каква форма е най-подходяща за малки пространства. 

 

Как да изберем формата на трапезната маса

Много от нас се чудят коя трапезна маса е най-подходяща: кръгла или правоъгълна? Формата е от естетическо значение, но тя също определя комфорта, който получавате. Не забравяйте, че подходящата маса трябва да предлага 55 до 60 см пространство на всеки седящ. Ако вашата трапезна маса обикновено е нужна за 3-ма души, но от време на време е необходимо да настаните и повече, приоритизирайте ежедневния си комфорт. 

Една кръгла или овална маса създава по-интимна атмосфера и е чудесна за малки събирания. Освен това такава маса е перфектна за по-малки пространства за непринудено и интимно настроение около трапезата. За повече функционалност изберете разтегателна маса. 

Правоъгълните или квадратни маси са най-популярните и има защо. Те са най подходящи за по-големи стаи, предлагайки повече пространство и лесно превръщайки се във фокусна точка на стаята. Дръзките линии са особено подходящи, когато искате да получите впечатляваща визия на трапезарията.   

 

Трапезни маси и столове

Що се отнася до избора на вашите трапезна маса и столове, имате две опции:

  • Изберете трапезни комплекти. Така столовете ще съответстват на масата по стил и размери. Също така ще гарантирате баланс и правилно разположение на столовете.
  • Бъдете креативни: използвайте различни опции! Добавянето на столове към вашата маса в напълно различен стил създава уникално излъчване. 

Ако искате да не се чудите кои столове са подходящи за вашата трапезна маса, започнете, като осигурите поне 30 см между плота и седалката на стола. Така ще можете със сигурност да поставяте столовете плътно към масата, когато не ги използвате. Освен това не забравяйте, че всеки човек се нуждае от 60 см пространство, докато се храни. Когато се чудите колко стола са подходящи за вашата трапезна маса, използвайте този метод за калкулиране. 

За правоъгълните, а също и за овалните маси препоръчваме да използвате пейки. Те оптически увеличават стаята и освен това предлагат повече място за сядане. Пейките за трапезарии са много популярни в наши дни и могат да допълнят различни стилове – от модерни до традиционни, минималистични или бохемски.  

 

Какво да не забравяте

Когато искате да направите разумна инвестиция в класическа трапезна маса, има още няколко неща, които да вземете предвид. Една разтегателна трапезна маса е винаги чудесен избор, когато разполагате с малко пространство. Това важи както за кръглите, така и правоъгълните форми и предлага изключително решение за случайни събирания. Не забравяйте дебелината на плота – около 2,5 см, когато избирате столовете си. 

Обърнете внимание и на материала, използван за вашата нова трапезна маса. Заложете на издръжливи материали като дърво или регенерирана дървесина. Мрамор или изкуствен мрамор са чудесни опции за трапезна маса, устойчива на надрасквания. Стъклените маси са нашият фаворит, ако искате да поканите естествената светлина в по-тъмно помещение. Не се страхувайте да експериментирате с метала – смесица от метал и дърво или само метал могат да създадат креативна платформа за вашата трапезна зона. 

Краката на масата също имат отношение към комфорта, който получавате, докато седите. Маса тип пачи крак с кръгла или квадратна форма предлага повече пространство за краката. Заложете на по-тънки крака за правоъгълна маса със среден размер, но не пропускайте да разгледате масите с подпора, когато пространството ви позволява голяма маса. 

Въпреки че откриването на перфектната трапезна маса изисква време, не пропускайте да разгледате нашето ръководство как да изберете трапезна маса, която перфектно ще пасне на вашия начин на живот.