Как да изберете легло – пълно ръководство за избор

Изборът на правилното легло е от изключително важно значение, ако искате да не страдате от безсънни нощи. Хората прекарваме средно по една трета от живота си в леглото, затова комфорта при сън е от изключително важно значение. По-долу ще обърнем внимание на няколко аспекта, които не трябва да пренебрегвате при избора на легло.

Направете необходимите проучвания. Помислете внимателно какъв размер ви е необходим, как обикновено обичате да спите и какви стилове харесвате. Качеството на съня ви зависи и от матрака на леглото. Подходящият също така ще подобри практичността на спалнята ви. 

За да постигнете хармоничен декор на спалнята, помислете как да изберете цвета на рамката на леглото така, че да подхожда на вашия стил. Същото се отнася и за материалите на леглото. Различните опции ще направят леглото ви супер забавно! Ако не знаете откъде да започнете, значи нашето ръководство как да изберете правилното легло е точно за вас!

 

Как за изберете правилния размер на леглото

King или queen size? Що се отнася до размера на леглото, можете да си позволите да се поглезите. Повече място означава повече комфорт, а следователно и по-добър сън. Премерете внимателно стаята си, за да сте сигурни, че желаното легло ще пасне на пространството, с което разполагате.

За да разберете как да изберете правилния размер легло, вземете всички необходими мерки. Предвидете достатъчно пространство наоколо за по-добра функционалност. Имайте предвид също така, че допълнителните аксесоари, като например таблите за глава, заемат също място. Ако спалнята ви е малка, избягвайте големите легла, тъй като те ще я направят да изглежда претъпкана. Можете да потърсите подходящ разтегателен диван или просто по-малко легло.

Ако сте късметлии и разполагате с голяма спалня, заложете на луксозните размери. Дори и да не споделяте леглото си с другиго, все пак ви препоръчваме двойно легло. Така ще си осигурите повече място за зареждащ сън.

Изборът на подходящия размер матрак е следващият аспект в нашия списък. Подходящият размер матрак се изчислява на база на вътрешните размери на леглото – обикновено трябва да извадите 2 см. Уверете се, че размерите отговарят, преди да поръчате. Освен това новият матрак трябва да предлага чудесна опора за вашия гръб.

Помислете за вашите и тези на вашия партньор нужди. Опитайте различни типове матраци и открийте подходящия за вас. Някои са със специален дизайн, подходящ за хора с по-лек сън. Други предразполагат към различни позиции на сън.

 

Най-подходящият тип рамка за легло за вас

В наши дни се предлагат най-разнообразни рамки за легла, което прави изборът още по-труден. Когато се чудите кой е най-добрият тип рамка за легло, проверете най-популярните:

  • Повдигнати тип платформа
  • Рамка за легло на крака
  • Регулируеми рамки за легла
  • Двуетажни легла

Леглата тип платформа са най-популярният избор. Някои от тях имат не-пружинен горен панел за по-твърдо усещане. По-луксозни са леглата с пружинен ръб, осигуряващ по-малко движение и по-голяма издръжливост на матрака. Спалните тип платформа са считани за едни от най-добрите типове рамки за легла, а някои от тях предлагат опция за съхранение отдолу. Идеални за съхранение на спално бельо, чекмеджетата могат да са с най-различен дизайн.

Рамките за легла на крака обикновено идват с подматрачна рамка. Тя може да бъде фиксирана или с отделни ламели и поддържаща централна рамка. Меката дървесина позволява по-голяма гъвкавост, така че тези легла не са толкова твърди, колкото са другите спални. За да вземете информирано решение за това на какво да обърнете внимание, когато купувате рамка за легло, имайте предвид от какъв тип твърдост се нуждае вашия гръб. Повечето от подматрачните рамки имат извити ламели, които предлагат средна твърдост при спане.

Регулируемите легла са все по-търсени, поради тяхната чудесна функционалност. Използват се за по-удобно четене в леглото, гледане на телевизия или медицински нужди. Регулируемите ламели работят на секции – за вашия врат, глава или крака. Не забравяйте, че матраците трябва да паснат идеално, затова ги купете заедно.

Двуетажните легла са чудесна опция, която не трябва да пренебрегвате, когато обмисляте как да изберете рамка за легло за вашите деца. Те са практични, спестяват пространство и също така са супер забавни!

Най-стилните рамки за легла

След като сте сигурни, че ще получите най-добрия сън, който вашата рамка за легло може да предложи, ето и забавната част! Избирането на леглото, което отговаря на вашия стил на интериорен дизайн, ви оставя няколко възможности. Добре е да сте наясно кои са актуалните рамки за легла, но да заложите на класически дизайн.

  • Металните легла предлагат романтичен щрих за вашата спалня и никога няма да излязат от мода. За по-традиционен вид заложете на спалня тип шейна. С табла за глава по-висока от таблата за крака, спалните тип шейна обикновено са изработени от дърво и имат декоративни финиши.
  • Спалните тип платформа са близо до земята и следват семпли линии. Ако искате да създадете модерен и минималистичен декор на спалнята, те са правилният избор за вас.
  • Любителите на бохемския стил могат да заложат на спалня с пилони или балдахин, изработена от дърво или метал. Тези легла имат четири пилона, за които можете да закачите плат по ваш избор за мечтания бохо вид. Изберете такава спрямо размера на спалнята ви, за да избегнете усещането за претрупаност.
  • Тапицираните легла са отговорът, когато искате по-луксозен стил на спалнята. Покрито с текстил – кожа, кадифе или туид - тапицираното легло е изискано и носи винтидж нотка във вашата спалня.

Това ръководство как да изберете легло ще ви помогне да си осигурите висококачествения сън, от който се нуждаете. Тъй като леглото е най-важната мебел, която притежавате, е необходимо да инвестирате време и усилия в закупуването му. Нашият съвет е също така да се забавлявате – изразете креативността си с различни материали и стилове за перфектната спалня за вашите нужди.