Как да изберете трапезна пейка – съвети за идеалната пейка

Търсите перфектната трапезна зона, на която да се наслаждавате с любимите си същества? Да откриете идеалното решение за сядане не е лесна работа. Има много неща, за които да помислите – подредбата на стаята ви, размери, предпочитания за дизайн и много други. И като цяло, подходяща ли ще е за вас пейка за трапезария?

Нашето ръководство е създадено да ви помогне да разберете как да изберете перфектната трапезна пейка. Една трапезна пейка е подходящата опция за модерната трапезария. Отбелязвайки голямо завръщане през последните години, пейките са страхотни! Универсални и просторни, те предлагат много пространство и са подходящи за всеки интериорен стил.

Въпреки това има много аспекти, на които да обърнете внимание, преди да направите вашия избор. Помислете за броя места за седящи и изберете такава, която да побере вашето семейство и приятели. За да си осигурите балансиран стил в трапезарията, ще ви покажем как да изберете цвета на вашата трапезна пейка. Черното е универсално, но ще подхожда ли на бохемския вид на трапезарията ви? Пейките са практични и готини, но трябва да са и комфортни. Затова изборът на подходящия материал за трапезната пейка също е от значение, тъй като има толкова много опции, като такива, изработени от дърво или пък тапицирани. Да намерим подходящата за вас пейка!

 

Как да изберете идеалната трапезна пейка

Преди да се спрем в детайли, трябва да знаете защо ще се влюбите във вашата нова трапезна пейка:

  • Пейката ще ви помогне да спестите – ще разполагате с повече място за сядане за по-малко пари! Това е ефективно решение, което може да замести 2 или 3 стола.
  • Безупречна гъвкавост. Пейките идват в различни типове и форми, което ви позволява да сте креативни, когато проектирате вашата трапезна зона.
  • Хранете се в стил! Пейките за трапезарии са стилни и модерни, но и са класическо решение!

 

След като вече знаете, че трябва да заложите на трапезна пейка, да видим коя е перфектна за вас. Направете всички необходими измервания като за начало. Купуването на  предварително сглобен комплект с пейка е най-лесният подход. Трябва само да измерите пространството си и да се погрижите да оставите достатъчно място около него.

Ако искате да закупите пейка за трапезната маса, с която разполагате, обърнете внимание колко дълга трябва да бъде вашата трапезна пейка. Най-вече трябва да сте сигурни, че пейката е подравнена с ъгъла на масата. Ако масата ви позволява, можете да заложите на по-дълга трапезна маса.

Също така трябва да обърнете внимание на опората на масата – ако е тип пачи крак, ще разполагате с много пространство, а масата с четири крака предлага по-малко свобода. Ако искате да можете да прибирате пейката под масата, то тя трябва да е поне 10 см по-къса от разстоянието между краката на масата.

Ако не разполагате с много пространство, размерите на вашата трапезна пейка са от значение за практичността, която ще получите. Ако вашето оформление изисква позициониране на пейката до стена, уверете се, че височината на облегалката отговаря на съществуващите разположения. Това включва мебелите по стената, декорации или первази.

Планирането е от изключително значение! Преценете колко места за седящи са ви необходими, когато избирате дължината на вашата пейка. За да може всички ваши близки да бъдат настанени, имайте предвид, че за възрастен са необходими между 60 и 80 см място за сядане. 

Коя трапезна пейка е най-подходяща за вас

Вашата трапезна маса и пейка трябва да си пасват перфектно, за да сте сигурни, че ще получите идеалната атмосфера за хранене. За да вземете решение коя е подходящата за вас, ето някои от наличните опции:

Трапезни пейки, които могат да се поставят под масата

Дълги пейки за трапезария

Пейки с или без облегалка

Ъглови трапезни пейки

Чудите се дали трапезната пейка трябва да може да се постави под масата? Решението е ваше, в зависимост от пространството, с което разполагате и стиловите ви предпочитания. Една трапезна маса, която може да се поставя под масата, изглежда уютно и предлага повече място за сядане, същевременно позволявайки да бъде прибрана, когато не се използва. Нашата препоръка е да я комбинирате с маса тип пачи крак за повече място за крака.

Може би искате да знаете колко трябва да е по-дълга една маса от пейката? Масата трябва да излиза от пейката с 10 до 12 см. Това най-лесно се постига с дълги пейки за трапезария, гарантиращи комфорта при седене. Една пейка, която е по-дълга от масата, не позволява близко разстояние до чиниите, заемайки стандартната дълбочина на пейката от 60 см. 

Една пейка без облегалка винаги ще заема по-малко пространство, а освен това можете да я съхранявате под масата, което позволява чудесно оптимизиране на пространството. Тя ще създаде впечатление за отворено пространство и оптически ще увеличи трапезарията ви. Ако търсите повече комфорт, най-подходяща за вас е пейка с облегалка. Можете да я използвате в една по-голяма трапезария и да я превърнете във фокусната точка на помещението.

Ъгловата трапезна пейка е идеалното решение за уютна подредба. Съчетайте я с някои изискани фотьойли, в зависимост от мястото, с което разполагате. Препоръчваме да използвате маси на пачи крак или такива с овална форма.

 

Стилната маса за трапезария, която заслужавате

Естетиката на вашата трапезария е нещо, което не трябва да пренебрегвате, когато купувате пейка. Разнообразието от материали създава възможност да постигнете невероятен стил. Когато купувате трапезна пейка с облегалка, потърсете стилни финиши. Тапицерията от текстил е комфортен избор, докато кадифето или изкуствената кожа могат да създадат по-модерен вид.

За по-достъпен стил, изберете дървени или ратанови пейки и добавете цветни възглавници като аксесоари. По отношение на цвета изпробвайте тонове, които се открояват. Обмислете цялата настройка за хранене, когато решавате да изберете цветова схема. Ако сте в минималистичен декор, черната пейка или неутралните тонове ще са отлично решение. За по-топъл стил заложете на земни тонове с цветни акценти.

Внасянето на трапезна пейка във вашата трапезария може да е едно от най-добрите решения. Те са универсални и практични, помагат да се спести място и нека бъдем честни, изглеждат невероятно. Анализирайте нуждите си и мястото, с което разполагате, и следвайте нашите съвети как да изберете идеалната трапезна пейка.