artificial Christmas tree

Ръководство за закупуване на изкуствена коледна елха

Коледа наближава, а това означава, че е време да украсите дома си за празничния сезон! Тъй като Коледа се концентрира около коледната елха, си струва да направите малко проучване, преди да я купите.

Коледната елха се свързва с радостта от нейното украсяване. Ето защо е толкова важно да изберете подходящата елха – тя ви помага да се потопите в коледния дух! За да я направите още по-специална, ви препоръчваме да добавите индивидуален елемент към празничната си украса. Разбира се, можете да се впуснете в малък проект "Направи си сам", като например да направите ръчно изработени украшения за елхата си. Но ако искате да имате наистина уникална коледна елха, имате много възможности да си направите такава и сами. Освен вашата креативност ви трябват само няколко хоби материала и инструменти.

Кое предпочитате – истинско или изкуствено коледно дърво? Ако искате да използвате елхата си години наред и да не се притеснявате за гниенето ѝ или за почистването на игличките, изберете изкуствена коледна елха. Най-подходящото време за закупуване на изкуствена коледна елха е сега. Отделете време, за да изберете подходящата форма, височина и стил. Съставихме това ръководство за покупка на коледни елхи, за да ви помогнем да направите най-добрия избор.

 

Открийте идеалната изкуствена елха, която не заема много място, или си направете собствена

Избирането на подходяща изкуствена коледна елха не е лесна работа. Тя трябва да е впечатляваща, но и да отговаря на размерите на стаята ви. Формата на коледната елха също е от значение, тъй като тя променя начина, по който изглежда вашата украса. За щастие, нашето ръководство за размера на коледните елхи ще ви помогне да намерите най-доброто дърво.

Повечето хора поставят коледната си елха във всекидневната си. В този случай оформлението на помещението и съществуващият интериор оказват влияние върху размера и височината на идеалното дърво. Нека разгледаме височината, както и формата на коледната елха.

Можете да изберете по-ниска коледна елха от 120 см, или да изберете елха с височина до 240 см. Ако е твърде ниска, тя ще изглежда несъразмерно в голяма всекидневна. Дърво с височина 240 см може да стои добре само в стая с високи тавани. Помислете кой размер ще пасне идеално на вашата стая.

Има различни форми, от които можете да избирате, когато става въпрос за изкуствена коледна елха:

 • Коледна елха тип "молив" – изберете я, когато искате да спестите място на пода.
 • Тънка коледна елха – изглежда чудесно в по-малки стаи, когато е украсена с малки аксесоари, за минималистичен декор.
 • Пълна коледна елха – добра идея за всеки тип интериор.
 • Обърната коледна елха – вашият избор, ако искате да впечатлите!

types of artificial Christmas trees

Мога ли да си направя собствена елха?

Можете и ние ви препоръчваме да го направите! Коледните елхи "Направи си сам" са супер модерни алтернативи на обикновените елхи. Най-хубавото при създаването на коледна елха "Направи си сам" е, че няма ограничения. С каквито материали и консумативи да разполагате, можете да използвате въображението си, за да построите най-уникалното и интересно дърво.

 

Коледна елха "Направи си сам"

Изработването на собствена коледна елха може да бъде изключително забавно занимание за вас и вашето семейство. Представете си, че сте насядали заедно с по чаша горещо какао, заобиколени от много материали за майсторене, и се опитвате да създадете най-иновативното и нетрадиционно дърво. Звучи забавно, нали?

Ако не сте сигурни откъде да започнете, можем да ви дадем някои съвети. Коледната елха "Направи си сам" може да бъде изработена от... на практика от всичко, за което се сетите: балони, клони, панделки, палети, книги или пера, и списъкът може да бъде продължен.

Стига творението ви да има формата на коледна елха, значи е подходящо. Двете основни предимства на тази нетрадиционна концепция за коледна елха "Направи си сам", които искаме да подчертаем, са, че тя спестява място и е рентабилна.

Например дървото "Направи си сам" може да бъде толкова голямо или малко, колкото искате. Можете дори да направите по една за всяка стая в дома си, ако се чувствате изключително празнично. След това ще ви трябват някои консумативи и инструменти, за да завършите работата си. Най-вероятно вече разполагате с повечето от тях. Но имаме и по-подробен списък.

 

Консумативи и инструменти, от които се нуждаете, за да си направите коледна елха от типа "Направи си сам"

Консумативи:

 1. Коледни играчки и декорации 
 2. Художествени и творчески артикули
 3. Платове, текстил, въжета и връзки     
 4. Хартия, клони, дървени палети, дъски с колчета и дори дървена стълба, която можете просто да украсите  
 5. Всичко друго, за което можете да се сетите!

Инструменти:

 1. Комплект ножици, конци и игли
 2. Обикновено лепило или лепилни пръчици за пистолет за лепене    
 3. Трион, в случай че работите с клони на дървета или други парчета дърво
 4. Чук или други железарски инструменти, които може да ви трябват 

 

НАПРАВЕТЕ СИ САМИ: Картонена коледна елха

 • Стъпка 1

  Вземете два картонени листа и ги изрежете до желания размер за картонената елха. Нарисувайте върху всеки от тях форма, наподобяваща коледна елха.

 • Стъпка 2

  С помощта на ножица, нож или линийка изрежете картона, като следвате формата на дървото. За да получите фин разрез, използвайте най-прецизния инструмент.

 • Стъпка 3

  От горе надолу и от долу нагоре разрежете всяка форма в средата, точно до ръба.

 • Стъпка 4

  Използвайте бои или други средства за оцветяване, за да оцветите всеки картон.

 • Стъпка 5

  Свържете двата картона чрез разрезите.

 • Стъпка 6

  И вече сте готови с картонената си елха! Добавете финалните щрихи с помощта на брокат и други декорации.

Намерете най-подходящия цвят и визия за вашата изкуствена елха или елха "Направи си сам"

Традиционната коледна украса включва зелена елха като централен елемент. Тя ни напомня за истинска елха, като същевременно е много лесно да се украси. Това е класика и остава в топ предпочитанията ни, тъй като най-много прилича на естествена коледна елха.

Тенденциите при изкуствените коледни елхи се развиват с течение на времето, така че имаме много други интересни възможности. За да отпразнувате зимния сезон, изберете бяла коледна елха. Тя е елегантна и изискана и можете да използвате креативни декорации. Изкуствената коледна елха може да бъде и в други ярки цветове, което ще ви помогне да заредите дома с празнично настроение.

 • Сините коледни елхи са вълшебни със сребристи декорации
 • Розовите коледни елхи, съчетани със златисти орнаменти, определено ще откраднат светлината на прожекторите
 • Червените коледни елхи ще превърнат целия ви дом в празнична страна на мечтите
 • Златистите коледни елхи са впечатляващи решения.  

От друга страна, коледните елхи "Направи си сам" не се нуждаят от представяне: те ще блестят, където и да ги поставите. Например елха, направена от балони, придава красив обем на стаята ви, като същевременно запазва минималистичния характер на празничния декор. Ако решите да направите нетрадиционна коледна елха "Направи си сам" от истински клонки, залепени една върху друга, ще създадете красива рустик визия. Книжните червеи ще се влюбят в коледна елха, изработена от натрупани книги.

 

Направете я специална: Осветяване и украса на коледната елха

След като вземете решение за идеалния цвят, размер и стил на елхата, започва забавлението: украсяването на коледното дърво! Това е моментът, в който включвате елхата в интериора и коледния си декор.

Има много креативни възможности да направите изкуственото си дърво още по-красиво. Изберете осветление за коледната елха, като използвате няколко лампички за коледна елха, които също се съчетават с вашата елха "Направи си сам". Предлагат се в различни форми и цветове на светлината, само се уверете, че изборът ви съответства на цвета и стила на дървото.

Можете да закупите отделни LED лампички за коледна елха или да изберете предварително осветена коледна елха. Те са енергийно ефективни и ви спестяват търсенето на подходящите лампички. Независимо от вида на елхата, която сте избрали, ще имате нужда от пола за елха. По този начин скривате основата на дървото с нещо празнично. Импровизирайте и изберете "Направи си сам" пола за дърво от кутия за подаръци или дори одеяло от изкуствена кожа.

Последната стъпка за коледната украса на елхата е да изберете подходящите коледни играчки и декорации. Възможностите тук са неограничени. Зашеметяващи цветове, изобретателни форми с коледна тематика или дори персонализирани играчки. Изборът е ваш, само не забравяйте да създадете балансирана коледна декорация. Ако изберете коледна елха "Направи си сам", не прекалявайте с декорациите – някои видове елхи "Направи си сам" се нуждаят от по-малко украси, отколкото традиционните.

 

Магията на коледната елха: всичко е в детайлите

Елхата е красива и създава празнично настроение, но искаме и специфичната миризма на коледно дърво. Когато изберете истинско дърво, мирисът на бор създава специална и уютна атмосфера в дневната ви. Тъй като истинската елха невинаги е възможна, изберете реалистична изкуствена елха или си направете сами елха. За да се сдобиете със специалния коледен мирис на елха, не забравяйте за орнаменти, свещи или ароматизатори за дома с аромат на борови дървета.

Когато става въпрос за материали за коледни елхи, най-често срещаните са PVC и PE. Коледните дръвчета от PVC са популярен избор, тъй като са бюджетни. Те имат гъсти клони и изглеждат богато, а и не е нужно да се притеснявате за падащи иглички.

Коледните елхи от полиетилен имат 3D иглички, които изглеждат също толкова истински, колкото и естествените. Налични на по-високи цени, дърветата от полиетилен пресъздават формата на истинско дърво. Можете да им се наслаждавате дълги години.

interior with Christmas Tree