Ръководство за покупка: съвети за избор на кушетка

На пръв поглед кушетката е удобно допълнение към вашия хол, спалня или домашен офис. Но разглеждайки всичко, което кушетката представлява, тя е много повече. От 16 в., когато французите я популяризират като мебел, кушетката, каквато я познаваме днес, е знак за елегантност и лукс.

Известна също като отоманка, кушетката се развива с времето и бива адаптирана и за използване на открито. От изискана мебел до част от обзавеждането в психиатърските кабинети, кушетката прониква в домовете ни. Все повече хора се чудят как да изберат правилната кушетка. В това ръководство за закупуване ще обсъдим всеки аспект, който да обмислим, за да намерим подходящия лаундж диван. 

 

Различни типове кушетки – открийте подходящия за вас

Тъй като кушетката има толкова завладяваща история, тя еволюира и се променя във времето. Но защо кушетката е толкова популярна? Тя предлага комфорта на дивана, но намаленият размер я прави подходяща за всякакви интериори. Разнообразието от стилове позволява кушетката да намери място във всякакъв интериорен декор – от класически до съвременен такъв. Най-популярните са:

Кушетка без подлакътници – този тип кушетка е изработена без подлакътници и с облегалка в единия край. Простотата на дизайна позволява различни варианти за подредба. Побира се почти навсякъде, въпреки че идеалният вариант е да я поставите до стената, когато искате да спестите място. Гърбът може да се регулира, което я прави супер удобна за четене или филмови маратони.

Кушетка с един подлакътник – с викторианския си стил, тази кушетка ще се превърне в звездата на вашата стая. Единичният подлакътник минава през облегалката и достига половината от дивана. Поставете я до стената, за да спестите място и да обогатите декора си. 

Кушетка с два подлакътника – направена специално за излягане, тази кушетка е идеална за вашия хол. Излегнатата позиция позволява не само релаксиращи моменти пред телевизора, но също така е идеална за следобеден сън.

Кушетка с два края – известна като лежанката Рекамие, тя има два повдигнати края. Въпреки че не е най-добрият вариант за удобно излягане, тази лежанка ще открадне светлината на прожекторите, където и да я поставите.

Как да оформите и позиционирате вашата кушетка

След като вече знаете наличните опции за закупуване на кушетка, следващата стъпка е да изберете такава, подходяща за вашия дом. Не е трудно да изберете кушетка, която безпроблемно да се интегрира във вашия интериор.

Въпреки че е впечатляваща мебел сама по себе си, тя се вписва чудесно в повечето стаи. Ако се чудите в каква посока да позиционирате кушетката си, трябва да започнете, като разгледате циркулационния поток в стаята. Поставете лежанката на тихо място и ѝ позволете да създаде интимен ъгъл. В зависимост от типа кушетка, тя може да стои добре до стена, пред прозорец или до масичка за кафе.

Когато избирате такава без подлакътник, въпросът как да разположите кушетката диван намира естествено решение. Заложете на балансирана дневна зона, като я комбинирате с вашия модулен диван. Ако не знаете дали да изберете ляв или десен модулен диван, когато го поставяте, помислете къде искате да бъде ъгълът на вашия диван. Обърнете се към входа или към друга фокусна точка – телевизор, камина – за приветливо и просторно място за отдих.

За да проектирате удобно пространство за отдих, помислете за оформлението на стаята си, за да разберете в коя посока трябва да бъде кушетката. Обикновено гърбът или подлакътникът ѝ могат да блокират потока на помещението и да действат като разделителна стена. Така че, не забравяйте да изберете да я поставите до стената или в по-малко натоварена зона. Оставете достатъчно място за достъп и го оформете с подова лампа или странична маса.

 

Какъв е моят стил? – подходящите цвят и материал

Сега, нека поговорим малко за тези детайли, които имат значение при избора на кушетката – материал, цвят и стил. Въз основа на съществуващия ви интериор имате много възможности за избор.

Ако харесвате изчистени минималистични линии или индустриални нотки, изберете неутрални цветове за вашата кушетка. Изберете такава със семпли крака и малко или никакви орнаменти, или диван с метална рамка. По отношение на материалите, кожа или велур могат винаги да направят впечатление, независимо от цвета.

Любителите на романтичния френски стил със сигурност ще искат да добавят кушетка в дома си. Тапицираните с детайлни крака или ръце са правилният избор, особено в светли цветове. Заложете на кадифе – не съществува по-добър избор. Когато се стремите да озарите стаята с лукс, препоръчваме живи цветове.

Тези, които ценят класическия подход, трябва да помислят за кушетка в стил Честърфийлд. Тази елегантна опция работи добре във всеки възможен цвят, стига да следва потока на стаята. Ленените покрития също са страхотни, особено когато са съчетани с богати декоративни детайли на дървените крака.

В зависимост от честотата на използване, когато избирате материала на кушетката, вземете под внимание стила, който обичате, както и нейната издръжливост. Коприна, кадифе, велур или кожа, тези материали са страхотни, но се нуждаят от обширни грижи, за да се наслаждавате на вечната им красота. Микрофибърът и полиестерът предлагат страхотен комфорт и са лесни за поддръжка, ако имате деца или домашни любимци или просто обичате да седите ежедневно на вашата кушетка. За да намерите повече опции, които отговарят на вашите нужди при избора на подходящата кушетка, ви каним да разгледате нашите фаворити по-долу.