Как да изберете перфектните трапезни столове

Всяко кътче от дома ви е от изключително значение. Вашият дом е израз на това, което сте вие и трябва да предлага върховен уют и комфорт.

Вашата трапезария е изключително важна, както и вашите трапезни столове. Тук споделяте храната си с най-близките ви, каните гости за вечеря или се наслаждавате на мързеливи закуски през уикенда. Ето защо трапезните столове трябва да бъдат комфортни и стилни. Имайки предвид това, ние ще ви предоставим нужните съвети в това ръководство за покупка, за да ви помогнем да изберете подходящите столове за трапезарията.

 

Не се страхувайте да експериментирате

Най-лесният начин да създадете трапезария е като поръчате трапезен комплект. Това решение отговаря на всички проблеми, но най-вече на въпроса „как да съчетаете трапезната маса и столове“. Разбира се, това не е единственият начин. Не е задължително трапезната ви маса да се съчетава с вашите столове. Напротив, имате пълната свобода да внесете своята уникалност в дизайна на трапезарията си, като закупите столовете отделно. Не се колебайте и играйте с различни видове столове за вашата трапезна маса.

А трябва ли всички трапезни столове да са еднакви? Единственото правило, което трябва да спазвате, когато искате да създадете балансиран декор в трапезарията, е поддържането на общ елемент, който обединява външния вид. Можете да изберете трапезни столове с подлакътници, които са супер удобни, и да ги комбинирате с пейки, табуретки или странични столове. Освен това столовете ви не е задължително да са част от комплект. Комбинации от дървени или ратанови столове с тапицерия могат да внесат топлина във вашата трапезария. 

 

Изберете правилните размери за вашите трапезни столове

Що се отнася до стила, можете да използвате своята креативност и уникална индивидуалност, за да създадете идеалната зона за хранене. Но комфортът е първият аспект, който трябва да имате предвид, преди да купите трапезни столове. Стандартните размери на трапезния стол трябва да следват отблизо обикновените размери на масата. Височината на седалката на трапезния стол е около 45 см, докато стандартната височина на масата достига 76-77 см. В случай, че масата или столовете ви са по поръчка, не забравяйте да оставите 30 см от седалката на стола до плота на масата. Това осигурява достатъчно място за коленете ви.

Друг размер, който трябва да имате предвид, е височината на подлакътниците. Трапезните столове с подлакътници следват стандартните размери на трапезния стол с 18 см от подлакътника до плота на масата. Тъй като са значително по-големи, тези столове трябва да се поберат под масата за по-голяма ефективност на пространството.

Следващото нещо, което трябва да имате предвид, е ширината на стола. Стандартният размер варира между 45 и 50 см. За да прецените правилно колко стола можете да поставите около вашата маса, оставете до 15 см между столовете за пространство за лактите. По този начин всеки може да седне удобно на масата, докато вашата трапезария изглежда уютна, без да е претрупана. Когато пространството ви е ограничено, добавянето на някои табуретки или трапезна пейка може да реши проблема ви. Друг плюс идва от безкрайните възможности за стилизиране, които получавате, когато решавате да ги смесвате и съчетавате.

 

Ние всички обичаме хубавите столове

Сега нека да преминем към забавната част - избора на перфектните трапезни столове въз основа на външния вид. Намирането на подходящите столове може да бъде трудно поради големия избор. Няма нужда да се паникьосвате, просто трябва да вземете предвид:

  • Материала за трапезните столове
  • Цвета на столовете спрямо вашия декор
  • Стилът, който подхожда на вашия дизайн

Трапезните столове са проектирани от различни материали. Най-популярните са изработени от дърво, метал или са тапицирани. Дървените трапезни столове са удобни и издръжливи, те отговарят на класическия дизайн, но допълват чудесно и модерни решения. Най-добрата част за тях идва от уюта, който внасят.

Металните столове могат да бъдат съчетани с множество стилове – от индустриални до вдъхновените от френския романтизъм. Те са неостаряващи и супер лесни за почистване и понякога могат да се използват и на открито.

Както се очаква, тапицираните трапезни столове са определението за комфорт. Със страхотно разнообразие от дамаски, можете да ги впишете във всеки възможен дизайн на трапезария.

Що се отнася до цвета, играйте с различни тъкани и материали и вижте кои модели отговарят на желания от вас декор. Винаги можете да изберете неутрални цветове и да добавите някои смели нюанси или щампи. 

Както вече споменахме, не е задължително вашите трапезни столове да са еднакви. Препоръчваме да прецените общата атмосфера на вашата трапезария и да се опитате да смесите няколко различни стила столове. За повече вдъхновение разгледайте нашите любими трапезни столове по-долу.